Telefon
0760 410 117
office@ssmsolutions.ro



Programul nostru
Lun - Vin: 09:00 - 18:00

Certificat de abilitare nr. 1195/PS, emis de Inspectoratul Teritorial de Muncă București
21 de ani
experiență
Cuprins:
-
Ce este stresul de fapt?
-
Efectele stresului. Care sunt acestea?
-
Cum poți scăpa de stresul de la birou?

Mai multă satisfacție la locul de muncă - mai puțin stres!
Stresul devine o problemă tot mai răspândită în rândul angajaților, în special în rândul celor care nu au parte de o bună organizare a activității, de bune condiții de lucru sau de un număr optim de ore lucrate pe săptămână.
▶ Ce este stresul de fapt?
Stresul este termenul general ce descrie presiunile pe care oamenii le resimt în viaţă. Acesta reprezintă şi modul în care reacţionăm fizic şi emoţional la aşteptările şi cerinţele din viaţa noastră.
Nivelul de stres este direct influențat de agenții de stres, care pot fi:
Interni: atitudini, convingeri, gânduri
Externi: schimbări, tragedii, pierderi
Structura noastră genetică şi fizică, experienţele de zi cu zi, cele din copilărie, evenimentele stresante din viaţa noastră, precum şi tiparele de gândire pozitivă sau negativă ne influenţează modul de reacţie în faţa unor experienţe care ne-ar putea stresa.
Este foarte important ca într-o primă fază a procesului de înlăturare a stresului să identificăm agenții de stres iar abia apoi să ii eliminăm unul câte unul.
▶ Efectele stresului. Care sunt acestea?
Stresul poate avea numeroase efecte iar acestea se pot manifesta diferit în funcție de fiecare individ și de nivelul de stres la care este supus.
Efectele pot fi de ordin Fizic ( dureri de cap, ulcer, presiune arterială ridicată), de ordin Psihic (încordare, anxietate, iritabilitate, frică) sau de ordin Comportamental (fumatul, obiceiurile dezordonate de mâncat, probleme cu somnul).
▶ Cum poți scăpa de stresul de la birou?
Iată cinci sfaturi puse laolaltă de site-ul The Independent care te-ar putea ajuta în gestionarea mai eficientă a stresului cauzat de locul de muncă.
1) Recunoaşte că eşti stresat
Sentimentul constant că eşti copleşit reprezintă principalul semn al unui nivel ridicat de stres. Cu toate acestea stresul se poate manifesta în diverse forme care te pot afecta atât emoţional, cât şi fizic. Primul pas spre eliminarea efector negative ale stresului este de a recunoaşte faţă de tine însuţi că eşti stresat.
2) Identifică factorii care cauzează stres
Deşi pare evident, este mai greu de făcut decât de spus. În mod normal angajaţii sunt stresaţi de anumite task-uri, proiecte, atribuţii care au un termen limită (deadline). Totuşi, încercați să găsiți cauza exactă - ce anume din acel proiect, ce deadline, ce detaliu al atribuţiilor. Identificarea acestora este puţin mai dificilă, dar crucială.
3) Descoperă un echilibru
Stresul este deseori cauzat de multele responsabilităţi pe care le impune job-ul iar pentru a rezolva cât mai repede şi eficient sarcinile de la locul de muncă, angajaţii au tendinţa de a-şi pune viaţa personală pe plan secund. Ei bine, acest lucru nu este benefic pentru ei. Este necesară găsirea unui echilibru între cele două aspecte: muncă şi viaţa personală.
4) Terapia vorbirii
Împărtăşeşte povara cu ceilalţi. Vorbind cu cineva care cunoaşte problemele sau lucrează într-un domeniu similar cu al tău te poate ajuta foarte mult în depăşirea stării de stres. De obicei, vorbind cu un coleg de muncă sau cu cineva care activează în acelaşi domeniu s-a dovedit a fi mult mai util decât vorbitul cu persoanele care nu înţeleg pe deplin contextul.
5) Fă mişcare fizică
Plimbă-te, aleargă, înoată, mergi cu bicicleta sau fă yoga - astfel de activităţi te pot ajuta enorm deoarece mişcarea fizică ajută la eliberarea endorfinelor - celulele care ne fac mai fericiţi sau ne induc într-o stare de spirit mai bună.
De asemenea poate fi de ajutor să va schimbați strategia de gândire! Puteţi reduce stresul schimbându-vă perspectiva asupra situaţiei:
"E copleşitor." ➞ "O să o iau pas cu pas."
"Iarăşi o luăm de la capăt." ➞ "De data aceasta lucrurile pot fi diferite."
"Nu o să meargă." ➞ "Mai încerc o dată."
"Trebuie să-mi ajut colegii." ➞ "E în regulă să spui uneori 'nu'."
! Stresul angajaților la locul de muncă nu este benefic nici pentru aceștia, nici pentru angajator. Învățați să gestionați și să armonizați atmosfera de lucru!